BÄ°LGÄ°LER:
Bebek Ä°zlem
Aşı Uygulamaları
Gebe Takibi
Aile Planlaması
Laboratuvar
Raporlar




  • email
  • facebook
  • twitter
Online Hizmetler
  • VERDİĞİMÄ°Z HÄ°ZMETLER

    Aile Sağlığı Merkezimizde Verilen Hizmetlerin Listesi Buraya İçin Tıklayınız.
  • ÇALIÅžMA SAATLERÄ°MÄ°Z

    Hekimlerimizin Çalışma Saatleri İçin Buraya Tıklayınız.
  • VATANDAÅž REHBERÄ°

    Aile Sağlığı Merkezimizde İşlemleri Nasıl yapabileceğinize Dair Bilgilere Buradan Ulaşabilirsiniz.
  • HÄ°ZMET STANDARTLARI TABLOSU

    Hizmet Standartları Tablosu İçin Buraya Tıklayınız.
  • DOKTORUNUZA SORUN

    Aile Hekiminize Soru Sormak İçin Buraya Tıklayınız.
Ana Sayfa > Gebe Takibi [Geri]   
Gebe Takibi


Gebe Takibi

Yumurtlama (ovulasyon) adet baÅŸlangıcından sonraki yaklaşık 14. günde (2 hafta sonra) gerçekleÅŸir. Ovulasyondan 24-48 saat önce veya sonrasındaki iliÅŸkilerden hamile kalınabilir. Tıbbi deyimlerde gebelik (yumurtlama günü her kadında az da olsa deÄŸiÅŸebileceÄŸinden) son adet tarihinin ilk gününden itibaren sayılmaya baÅŸlar. Yani iliÅŸki öncesi 2 hafta da gebeliÄŸe katılır. BaÅŸka bir deyiÅŸ ile , gebeliÄŸin baÅŸlangıcı yumurtanın olgunlaÅŸmaya baÅŸladığı andır. Bu an da son adet tarihinin ilk günüdür. Yumurtalık (over) içinde bir yumurta (folikül, ufak kistçik) son adet tarihinin ilk gününden itibaren büyümeye baÅŸlar, Yumurtlama olduÄŸu an sperm ile birleÅŸebilirse gebelik devam eder. Bu hesapla gebelik yaklaşık 40 hafta sürer.

Kan testi: Sperm yumurtanın içine girdikten (Bu olay tüplerde olur,sonra embryo rahime yerleÅŸir) yaklaşık 10-12 gün sonra (embriyo) bHCG denen bir hormon salgılamaya baÅŸlar ve giderek artan bu hormonun kanda tespiti gebeliÄŸin en erken tespit yöntemidir. BaÅŸka bir deyiÅŸle beklenen adetten 3-5 gün önce, iliÅŸkiden 10-12 gün sonra, tıbbi terim olarak gebelik 3,5 hafta iken kanda gebelik tespit edilebilir.

Ä°drar testi: bHCG hormonu belli bir kan seviyesine çıkınca idrarda da tespit edilebilir. Piyasada hassasiyet derecelerine göre deÄŸiÅŸik ürünler satılmaktadır. Kanda gebelik testi kadar olmasa da bazıları beklenen adet tarihinden birkaç gün öncesinde sonuç verecek kadar hassastırlar. Yine de beklenen adet öncesinde veya birkaç gün adet gecikmesinde eÄŸer (-) çıkarlarsa 1 hafta sonra tekrar edilmeleri gereklidir. Ayrıca özellikle Ä°drar yolu enfeksiyonu mevcut ise sonuç yanlışlıkla (+) de çıkabilir. Kontrol edilmeleri önerilir.

Ultrasonografi: Hamilelik tespitindeki altın standard ultrasonografidir. Gebelik en erken 5. haftada, yani iliÅŸkiden sonraki 3. haftada 4-5mm büyüklüÄŸe ulaşır. BebeÄŸin ve kalp atışlarının izlenmesi ise 1 hafta sonra, yaklaşık 6-6,5 haftada olur.

Kan ve idrar testleri hamileliÄŸi saptasalar da gebeliÄŸin saÄŸlıklı devamı konusunda çok güvenilir bilgi vermezler, ayrıca rahim dışında geliÅŸen dış gebelikler, hormon salgılayan yalancı gebelik olasılıkları ancak ultrasonografi ile ekarte edilebilir.

GebeliÄŸinden emin olan anne adaylarının ilk yapması gereken Aile SaÄŸlığı Merkezine giderek baÄŸlı olduÄŸu aile hekimine veya aile saÄŸlığı elemanına bildirimde bulunmaktır. Bir Kadın-DoÄŸum uzmanına veya hastanede takip düÅŸünenlerin de mutlaka aile saÄŸlığı merkezine kayıt olması gerekir. Aile hekiminiz ve aile saÄŸlığı elemanınız izlemeniz gereken yol hakkında size en kısa öz ve anlaşılır açıklamaları yapacaktır.


Aile SaÄŸlığı Merkezinde gebelik boyunca dört kez izlem için (ilk geliÅŸten sonra üç kez) çaÄŸrılacaksınız. Boyunuz, kilonuz, Kan Laboratuvar deÄŸerleri, bebek kalp sesleri rutin takip edilecek, iki kez Gebe-Tetanoz aşısı yapılacaktır.

Ayrıca Gebelik , Doğum ve Bebeğinizle ilgili aklınıza takılan her soruyu aile hekiminize ve aile sağlığı elemanınıza sorabilirsiniz.






Nöbetçi Eczane